Pārtikas izšķērdēšana

Pārtikas izšķērdēšana

Pārtika, kas tiek vienkārši izmesta kopā ar sadzīves atkritumiem, kaitē videi divkārt:

  • Lai saražotu pārtiku, ir nepieciešams ūdens, mēslojums, pesticīdi un liels enerģijas apjoms, kas tiek izniekots, ja pārtika netiek apēsta.
  • Pārtikas atkritumi, kas nonāk izgāztuvēs, pūšanas procesu rezultātā izdala atmosfērā tādas kaitīgas gāzes kā metāns un citas siltumnīcas efektu veicinošās gāzes un toksiskos blakusproduktus.

Pārtikas atkritumus 🍎🥕🧀 vajadzētu ne tikai šķirot ♻️, bet samazināt to izšķērdēšanu. Padomi kā to izdarīt:

  • plāno ēdienreizes;
  • uz veikalu dodies ar sarakstu;
  • seko līdzi produktu termiņiem;
  • apēd vakariņu pārpalikumus pusdienās;
  • sasaldē produktus, ja šķiet, ka nepaspēsi izlietot;
  • ja neapēd porciju restorānā vai kafejnīcā, nebaidies palūgt, lai atlikošo iedod līdzņemšanai;
  • ja saproti, ka ir kāds produkts, kuru neizlietosi, nogādā kopienas ledusskapī, kas paredzēts nevajadzīgo produktu apmaiņai. Rīgā tāds uzstādīts pie Kaņepes Kultūras centra Skolas un Lāčplēša ielas krustojumā.

👉 Izpildi testu un pārbaudi, ko tu zini par pārtikas atkritumiem!

Līdzīgi raksti