Tā “Clean R” iniciētajā pieredzes apmaiņas diskusijā “Kā BIO atkritumus pārvērst dārznieku “melnajā zeltā”?” atzina vides pārvaldības inženiere, biedrības “Zero Waste Latvija” dalībniece Zane Gailīte ar vairāk nekā 15 gadu pieredzi kompostēšanā. Diskusijā viņai pievienojās Dabas aizsardzības pārvaldes pārstāvis Artūrs Jansons, lai kopā dalītos atziņās un ieteikumos, kā labāk veidot gan dārza, gan slieku jeb vermikompostu, un atbildētu uz daudzveidīgajiem diskusijas skatītāju jautājumiem.
Pieredzes apmaiņas diskusijā tika pārrunāti ieguvumi no kompostēšanas, dažādie tās veidi un kompostēšanas vietas izvēle, kā arī saturs, ko drīkst un nedrīkst ievietot kompostā. Eksperti īpaši uzsvēra, cik būtiski ir kompostēšanas procesā nodrošināt mitruma līdzsvaru, un dalījās padomos, kā to vislabāk paveikt. Diskusijas laikā izskanēja virkne ieteikumu par to, kā noteikt, kad komposts ir gatavs tālākai izmantošanai dārza vai telpaugu augsnes bagātināšanai, kā arī piedāvāti dažādi risinājumi, lai pārvarētu iespējamos šķēršļus komposta veidošanā: cīņu ar smakām, grauzējiem, putniem un augļu mušiņām.
Galvenie ekspertu minētie ieteikumi komposta veidošanai:
- izvēlēties savam dzīvesveidam piemērotāko kompostēšanas veidu un līdzekļus, kā arī komposta tvertnes atrašanās vietu,
- komposta tvertni ar vāku ierīkot daļēji noēnotā vietā,
- kompostu nosegt ar kartonu, lai saglabātu mitruma līmeni, aizturētu smakas un augļu mušiņas,
- atkritumus pirms pievienošanas kompostam ieteicams nedaudz sasmalcināt, lai trūdēšanas process notiktu ātrāk,
- neveidot pārāk biezus slāņus ar slāpekli vai oglekli saturošiem materiāliem,
- sekot līdzi komposta mitruma līdzsvaram un skābekļa daudzumam, regulāri to izcilāt, lai sekmētu skābekļa piekļuvi,
- kompostā neievietot dzīvnieku izcelsmes produktus, kas piesaista grauzējus un rada smakas, kā arī lielus augļu kodolus, kas nesadalās,
- aizsargāt kompostu pret grauzējiem ar metāliskiem sietiem.
Plašākam ieskatam par komposta veidošanu un uzturēšanu aicinām skatīties diskusiju:
Ekspertu atbildes uz daļu no skatītāju jautājumiem pieejamas komentāros zem facebook ieraksta.