Rīgas Domes deputāte Mairita Lūse saka: To, kāpēc BIO atkritumi ir jāvāc atsevišķi, nav grūti izskaidrot. Lielākajai daļai jau instinktīvi šķiet nepareizi samest kopā kartupeļu mizas, konfekšu papīrus un vecas pildspalvas. Mūsu ēdiens nāk no zemes. Bioloģiski noārdāmie atkritumi – jeb visas mizas, serdes un ledusskapī aizmirstie makaroni – ir no zemes paņemtās bagātības.
Kompostēšanas iespējas šobrīd ir plašākas kā senāk. Tad kāpēc lai visas mūsu ēdiena atliekas tiek apraktas poligonā kopā ar nepārstrādājamiem iepakojumiem, lupatām un vienreizlietojamām autiņbiksītēm?
Mūsdienās zinātnieki aizvien lielāku uzmanību pievērš tam, ka tas, cik daudz šo uzturvielu paņemam no zemes un cik tās atgriežam nav ilgtspējīgi – mēs aizvien vairāk noplicinām augsni. Līdz šim vienmēr esam novērsuši augsnes neauglību ar minerālmēslu palīdzību.
Mēs pērkam šīs vērtīgās vielas no citām valstīm, padarot mūs atkarīgus no importa tirgiem, bet tagad vērtīgus šo vielu avotus – bioloģiskos atkritumus var pārvērst dabas gāzē vai tehniskajā kompostā, kuru varam atgriezt zemē ar visām tai nepieciešamajām vērtīgajām vielām.
Lieliski, ka Rīgā jau ir iespējams šķirot BIO atkritumus un aicinu katru cilvēku izvērtēt savas iespējas pieteikt BIO atkritumu konteineru un uzsākt šķirošanu.
Šķiro BIO arī pilsētā un sadod bietē atkritumu kalniem!